detox-kuur

Een detox kuur is het verwijderen van levensbedreigende gifstoffen uit het lichaam en zo verwoordt de reguliere geneeskunde het woord detox. Eigenlijk heeft het in de alternatieve geneeskunde eigenlijk niet één betekenis.

Zo zou een detox kuur in ieder geval gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Een detox kuur kan uit enkel detox thee en sapjes bestaan, maar het kan ook bestaan uit onbewerkte en gezonde voeding met veel groenten en fruit.

Weinig onderzoek naar de detox kuur

Is een detox kuur zinloos? Daar kan eigenlijk geen antwoord op gegeven worden. Helaas is er nog weinig tot geen onderzoek verricht naar detoxen. De onderzoeken die er wel zijn, zijn in de meeste gevallen kleinschalig en worden ook niet wetenschappelijk onderbouwd.

Wat wel bekend is, is dat we dagelijks chemicaliën binnenkrijgen via uitlaatgassen, bewerkte voeding, pesticiden en medicijnen. Het lichaam heeft een eigen afvalverwerkingssysteem, zodat het giftige stoffen kan uitscheiden en opruimen. Dit gebeurt voornamelijk via de lever.

Mensen met een gezonde lever en een gezond lichaam hebben hierdoor weinig risico dat gifstoffen zich ophopen. Maar hebben wij wel een detox kuur nodig om jezelf te reinigen? Verder onderzoek zou echt moeten uitwijzen of een detox kuur daadwerkelijk effectief is.