De geur en het knetteren van brandend hout brengt Scandinavische sferen in huis. Met een houtkachel kan dit bij u thuis. En wat is er nu gezelliger dan rond de houtkachel te zitten en te genieten van de rust en warmte die dit oplevert. Zak onderuit in een luie stoel en geniet intens van uw hout gestookte kachel.

Kan een houtkachel eigenlijk wel in mijn huis?

Voor veel verschillende (woon)ruimtes zijn houtkachels of –haarden beschikbaar. U kunt een vrijstaande of ingebouwde houtkachel kiezen en ze zijn er in verschillende vormen, maten en van diverse materialen. Cruciaal is echter dat er in de plaatsingsruimte een schoorsteen of rookkanaal aanwezig is, of kan worden aangelegd. Als er al een rookkanaal aanwezig is moet u dit wel laten controleren of deze niet gescheurd of poreus is. Een andere belangrijke vraag die u zichzelf moet stellen is of u de houtkachel alleen wilt gebruiken voor de sfeer en gezelligheid of dat u het ook ziet als vervanging van of als aanvulling op de centrale verwarming.

Waar moet ik nog meer aan denken bij een houtkachel?

Stem het formaat van de houtkachel af of de oppervlakte van uw woonruimte. Het is ook verstandig even stil te staan bij uw woonomgeving. Niet iedereen houdt van de geur van brandend hout. Afhankelijk van het gebruik zijn er gietijzeren, speksteen en stalen houtkachels. Laat u tot slot informeren over welke soorten hout u het beste kunt stoken en hoe u een goed vuur aanlegt.